Aquest Nadal tanquem l’exitós cicle de cinc anys de creació i dinamització per part de Còdol Educació de la Ruta Reus Modernisme i 1900 per a l’Agència Reus Promoció de l’Ajuntament de Reus. Encetem aquest 2023, ANY DOMÈNECH I MONTANER amb el desig entusiasta de continuar acompanyant-vos en la descoberta d’aquest patrimoni que ens enamora!

L’any 2018 a Còdol i a través de l’Agència Reus Promoció vam posar els fonaments de la Ruta del Modernisme Reus 1900. Les columnes d’aquest projecte van escalar a través d’una rigorosa recerca històrica macerada amb moltes palades d’art. Aquesta estructura es coronà amb una dovella de pedagogia i innovació que sempre ha sostingut la nostra tasca cultural.

Més enllà d’una ruta merament informativa, l’estona que passegem per la ciutat és un morter d’aprenentatge, emocions i participació grupal que esdevé una experiència de gaudi del primer a l’últim instant. Trobant la inspiració en l’aspiració creadora, renovadora, artística i didàctica dels arquitectes, artesans i industrials del Modernisme, hem estat capaços de traslladar l’esperit de la segona ciutat de Catalunya dels segles XVIII i XIX a més de 5500 visitants.

Les persones que ens han acompanyat, d’aquí i d’allà, temps després d’haver fet la nostra ruta encara ens expliquen amb entusiasme com identificar un edifici ideat per Domènech i Muntaner o per què a Reus hi ha una Estació Enològica; també reivindiquen amb orgull la seva ciutat i l’aposta tan gran que va fer per l’art i somriuen en recordar-se vestits amb un barret de copa o una extensa pamela.

Durant cinc anys, setmana a setmana, hem aixecat el cap per sorprendre’ns tot observant flors petrificades en balconades, resseguint les formes sinuoses del ferro forjat i gaudint dels carrers de la ciutat. Ens hem vinculat a l’esperit del modernisme i l’hem endolcit amb els bolados de la infantesa dels nostres avis recuperant, colze a colze, aquella antiga recepta que encara es guardava en una vella llibreta a la confiteria més antiga de la ciutat, Cal Padreny.

Vam dissenyar una proposta des de Reus i per a Reus i, cinc anys després, creiem que aquesta ha estat la clau de volta de l’èxit. Després de moltes rutes difonent el patrimoni hem gaudit i fet gaudir el públic de la mateixa manera que els arquitectes i artesans del modernisme ho feien. I és que la seva intenció no era només fer edificis, de la mateixa manera que nosaltres no només fem meres rutes culturals. Ens uneix a ells l’afany per seguir fent bategar la ciutat, un afany que es troba en la seva vida quotidiana però també en els personatges il·lustres i anònims que la van fer gran.

El balanç ens porta a continuar desenvolupant nous plantejaments innovadors en l’àmbit de la pedagogia, la didàctica de la difusió i el turisme cultural de qualitat. I ara més que mai, que encetem el 2023, Any Domènech i Montaner. Així que, us esperem ben aviat, plens de sorpreses, a la primera i més bella obra de Domènech i Montaner a Reus, l’Institut Pere Mata i també a les noves propostes per resseguir les passes de “l’arquitecte de Reus”, com se’l coneixia en els seu temps. Tot un any per sumar, des de la Taula Domènech i Montaner de la qual formem part, a la commemoració de país i per fer bategar amb tota la força aquest patrimoni viu que és la seva impressionant obra!

Us hi esperem!