“Podem mirar tot allò que ens envolta de dues maneres. Una, guiats per un projecte. Una altra, sense cap projecte. Són els projectes els que fan la realitat interessant. Quan no en tenim cap, la nostra visió de la realitat és passiva, i evidentment, ens avorrim. L’avorriment no rau tant en les coses com en la nostra forma de mirar-les.” A. Marina
A continuació trobareu alguns dels projectes singulars que han orientat la nostra mirada i la nostra acció darrerament.
PROJECTE OH! Obrador de Consciència Ecosocial
Us presentem la primera cúpula immersiva de la sostenibilitat del país. En un context d’emergència climàtica l’OH!brador inicia la itinerància amb tres experiències immersives que prioritzen els llenguatges artístic. En aquest nou espai us convidem a capgirar la relació amb el planeta, amb les altres persones i amb nosaltres mateixes. Experiències immersives, culturals, educatives i artístiques, que contribueixen a una tasca d’eco-alfabetització imprescindible per tal de proposar un canvi de model cultural, des de l’esperança activa i la visió transformadora de la realitat, que ens ajudi a superar els reptes als quals ens enfrontem com a humanitat.
LLIGAMS, MIRADES QUE CONNECTEN
Un projecte de Còdol Educació amb l’Escola Prat de la Riba de Reus, per enfortir els vincles i generar nous mètodes de treball i aprenentatge amb el teixit educatiu i cultural de la ciutat. Apropem el museu a l’escola i crem lligams emocionals mitjançant els objectes personals dels alumnes i els objectes del Museu. En un moment de vulnerabilitat com l’actual, reflexionem, investiguem i creem petits projectes d’investigació que desvetllaran coneixements i emocions que s’expressaran a través de l’art. Un projecte que culmina amb l’exposició al museu de 7 instal·lacions d’art conceptual on es dignifica l’art dels infants.
SEGUIR LLEGINT>
ÉS A L’AIRE
Us presentem el projecte educatiu a l’entorn del documental ÉS A L’AIRE de “Un Capricho Producciones” coproduït amb Televisió de Catalunya. Una proposta singular per educar en el plantejament d’un problema comú. En aquest cas, l’aire que respirem al Camp de Tarragona. Un projecte interdisciplinari des de la filosofia, la ciència i l’art. En tres sessions i una exposició final conjunta cocreada entre tots els alumnes participants i que es podrà resseguir als carrers dels pobles i viles del Camp de Tarragona.
Un projecte de Còdol Educació amb la col·laboració dels divulgadors científics MARC BOADA i IGNASI LLORENTE i el creador visual ORIOL SEGON. SEGUIR LLEGINT >
DIBUIXA’M REUS! Un joc de mirades: art, pedagogia i patrimoni
Un projecte elaborat amb 15 escoles de Reus. L’objectiu del porjecte: que els infants aprehenguin la ciutat i la facin seva a través dels llapis i els colors. Aquest projecte, dut a terme durant el curs 13/14, ha comptat amb 700 alumnes de 7 a 9 anys i amb 32 alumnes de l’Escola d’Art que els han acompanyat en les sessions de dibuix. Un diàleg entre l’art, la pedagogia i el patrimoni que ha donat com a resultat un llibre artístic, una guia amb plànol i també adhesius del patrimoni de la ciutat. A més, el pròleg és de Carles Capdevila. Finalment, el llibre recull la visió dels infants de 80 elements patrimonials de la ciutat amb una àmplia selecció dels 1400 dibuixos… LLEGIR MÉS >
CAMPANES, CAMPANERS I TOCS
Aquest llibre vol documentar la riquesa de la comunicació mitjançant campanes, actualment en perill d’extinció. A través del testimoni dels campaners i les campaneres, hereus d’una tradició oral centenària. També dinamitzar, divulgar i valorar el patrimoni material i immaterial d’aquest llenguatge: les campanes, els campanars, els tocs de campanes i els campaners. En aquest llibre no hi és tot. Això seria impossible! Però es tracta de fer un tastet de la riquesa i la diversitat d’aquest món al Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre.
OBSERVATORI BLAU
Situat a la Confraria de Pescadors de Tarragona, a les instal·lacions de la Llotja del Peix, l’Observatori Blau és un fragment de la Mar Mediterrània extret de l’aigua. Una experiència multisensorial envoltant, dissenyada i coordinada per CÒDOL Educació. Així mateix permet crear en el visitant la il·lusió que es troba caminant pel fons del mar. L’element més destacat de l’Observatori, deixant de banda els efectes visuals i sonors, és la reproducció a escala natural de les trenta espècies marines més comercialitzades a la Llotja del Peix de Tarragona. Podrem veure de prop tonyines, emperadors, pops, sípies, calamars, crancs, escamarlans, gambes… Finalment, l’observatori blau també permet descobrir els sistemes de pesca. S’acaba accedint a la Llotja del Peix per experimentar en primera persona el procés de la subhasta.
Més informació: Del fons marí a la taula, l’article del diari MÉS sobre l’Observatori Blau