Art, sostenibilitat, valors…
la vida en jOH!c
[Educació Secundària]
Una experiència immersiva per fer-nos conscients de les conseqüències de la crisi climàtica i descobrir els principis que fan que la vida sigui sostenible, a través de la interacció i joc amb cinc ginys artístics.
La proposta adreçada als joves s’iniciarà amb unes dinàmiques a dins de la cúpula immersiva per facilitar l’aflorament de les emocions vinculades a l’emergència climàtica.
A través del joc i la interacció amb cinc ginys artístics treballarem els principis que fan la vida sostenible i reflexionarem sobre com aplicar-los per assolir una vida més sostenible en el marc de les cultures regeneratives.
Acabarem amb la proposta de passar a l’acció vinculant l’experiència als 17 ODS de l’Agenda 2030.
Centres educatius de Valls, els grups de 4rt d’ESO seran gratuïts.
I, si sou un centre PMOE, PROA+, consulteu-nos per ajudar-vos a fer entrar l’activitat dins la vostra subvenció.
Partim de la reflexió feta arran de la crisi sanitària provocada per la Covid19. Una situació que no és aliena a l’emergència climàtica que ja s’havia posat de manifest d’una manera punyent en els darrers anys. Les arrels d’ambdós fenòmens però, són comunes. De la nostra percepció, de com mirem i pensem el món i a nosaltres mateixos. Si aconseguim canviar aquesta percepció, hi ha esperança. Per això cal assumir el repte d’elaborar un nou relat que esdevingui motivador i ens posicioni en un present en transició. Una transició d’arrel cultural per començar, per tal que el camí a recórrer tingui sentit i vagi ben orientat.
Aquest projecte vol contribuir a posar un granet de sorra en la regeneració cultural imprescindible que faci possible la sostenibilitat de la vida.
Ens cal, per començar, una alfabetització ecològica. Re-aprendre l’abc de la vida en la línia de l’Ecoliteracy de Fritjof Capra per tal d’establir coherència entre els principis naturals de sostenibilitat i les creacions artificials-culturals dels humans.
La proposta vol treballar alguns dels principis de la vida com a prèvia al coneixement dels 17 ODS. La Cúpula de la SOStenibilitat, s’omple de ginys artístics que ens proposen la descoberta d’aquests principis. I ho farem a través de l’art en joc, dos elements que en essència són el mateix i que en aquest projecte articulem pedagògicament.
S’iniciarà l’activitat amb unes dinàmiques a dins de la cúpula per facilitar l’aflorament de les emocions vinculades a l’emergència climàtica tot intentant extreure allò que ens aporten: és el que alguns experts han qualificat de “dol climàtic”.
A continuació es proposarà als nois i noies l’experimentació en cinc racons vinculats als cinc principis de la vida sostenible on hi trobaran uns ginys dissenyats expressament per provocar unes dinàmiques, que a través dels llenguatges artístics, permeten reflexionar sobre aquests principis.
Després d’haver jugat i recreat les obres artístiques dels cinc racons, la cúpula esdevindrà una àgora, un espai per compartir allò viscut. A partir d’aquests aprenentatges proposarem formular preguntes que ens interpel·lin i suggereixin els canvis personals i comunitaris que podem fer aplicant el concepte de biomímesi. Es tracta d’identificar els reptes concrets que puguin esdevenir compromisos en la nostra vida quotidiana.
I finalment convidarem als nois i noies a imaginar futurs diferents i sostenibles animant-los a fer-los realitat.
- Prendre consciència i gestionar les emocions davant la crisi climàtica
- Conèixer els principis de la vida sostenible
- Analitzar el nostre entorn des de la perspectiva de la sostenibilitat
- Desenvolupar la capacitat de formular preguntes que ens interpel·lin canvis personals i comunitaris
- Descobrir les arts com a font de coneixement
- Desenvolupar l’expressivitat artística
Competències d’educació per la sostenibilitat (EDS)
- Competència de pensament sistèmic
- Competència d’anticipació
- Competència normativa
- Competència estratègica
- Competència de col·laboració
- Competència d’autoconsciència
- Competència integrada en la resolució de problemes
ITINERÀNCIES
OH VALLS! [Del 9/11-22/12]. Grups de 4rt d’ESO de Valls gratuïts.
OH REUS! [Del 27/12-4/01 al Parc de Nadal]
OH ESCALADEI! [Abril-Maig 2025]
DURADA
2h aproximadament. Dates i hores a convenir en funció de cada itinerància.
NIVELL
Educació Secundària, Batxillerat, Cicles de Grau Formatiu…
PREU
Consulteu preus.
AMB EL SUPORT DE
RESERVES CENTRES EDUCATIUS I GRUPS CONCERTATS
QUÈ EN DIUEN D’AQUESTA PROPOSTA?
La Comarcal, de Canal Reus TV ha vingut a descobrir el PROJECTE OH! i n’ha fet aquest reportatge:
LAVANGUARDIA també es fa ressò del projecte. Podeu llegir l’article aquí.
Aprofitant el Dia Internacional del Medi Ambient, Onda Cero Catalunya va entrevistar-nos, podeu escoltar el reportatge radiofònic aquí.
Catalunya Ràdio i els Informatius del 324 també han informat sobre la itinerància de la cúpula al Priorat.
L’Agència Catalana de Notícies (ACN), el Diari de Tarragona, el Diari Més, Reus Digital, també n’han parlat.
Així mateix, Descobrir.cat ha fet aquest reportatge, del qual també se n’ha fet eco el portal sostenible.cat.
LA COMBINACIÓ PERFECTA!
Us recomanem combinar aquestes experiències amb les propostes educatives del Museu del Port de Tarragona, que queda a tocar del Refugi 1 del Moll de Costa.
COMPARTEIX!
TAMBÉ ET PODEN INTERESSAR LES ACTIVITATS PER A…